Veckan inleddes med uppgångar på Stockholmsbörsen, där cykliska aktier agerade draglok. Till skillnad mot i USA gick det tungt för de svenska bankerna, till stor del orsakat av minskat förtroende ock tilltagande oro för Baltikum som fick SEB och Swedbank att tynga börsen. När börsen stängde hade OMXS30 stigit med 1,0 procent till 876 punkter. Omsättningen var rekordlåga 10,2 miljarder kronor.
Totalt var det 216 aktier som steg, 157 backade och 255 stängde på samma kurs som i fredags. Plankan låg ganska platt, på slutet tilltog optimismen hos köparna och totalt dominerade köparna i 72 procent av affärerna. Lundin Mining toppade listan bland aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet, på denna lista hittar jag även Swedbank, KappAhl, Trelleborg och Boliden.
Swedbank som stundtals backade nästan 5 procent igår blev måndagens högst omsatta aktie, men fick draghjälp av de amerikanska bankerna i slutet av dagen så att nedgången reducerades till 1,6 procent och 60,75 kronor. Ericsson var börsens näst mest omsatta aktie och steg 0,3 procent till 70,00 kronor. HM var trea och SEB kom fyra på listan. Bland de tjugo mest omsatta aktierna var det endast Swedbank, SEB och Investor som lyste rött. Volvo steg måttliga 0,8 procent under gårdagen och var börsens sjätte mest omsatta aktie, blankningen steg under förra veckan med 7 miljoner aktier till 42 miljoner. Totalt sett minskade blankningarna med 339 miljoner aktier förra veckan.
Vi läser på förstasidorna i flera ekonomibilagor att vi nu ”kan förvänta oss en stark avslutning på året” eftersom vi lagt den historiskt sämsta månaden, september med endast en måttlig nedgång. Det är mycket möjligt att november, precis som historiskt blir en stark månad, men jag vill betona att det är helt idiotiskt att tro att november skall bli bra, med argumentet ”det brukar ju vara så”. Naturligtvis är det fortfarande en positiv primärtrend, men svårigheten att passera motståndsnivån och nedgången genom golvet i den kortare kanalen med tilltagande volym kan vara ett tecken på att investerarna håller på att bli något mer pessimistiska. Det viktiga är trots allt att istället för att tro, vänta och se vad som händer. Blir det inte utbrott ner genom 850, eller upp genom 925-930 befinner sig indexet fortfarande i konsolideringskanalen.
Bästa bransch igår blev Telekom där TeliaSonera var högt omsatt och aktien steg 2,5 procent. Tele2 steg hela 4,0 procent. Näst bästa bransch blev hälsovård där Getinge, Karo Bio och AstraZeneca bidrog till att lyfta indexet.
Teknisk analys OMXS30: Trenden är fortsatt uppåt, men orosmolnen tornar upp sig. Det är inte vanligt att den långa trenden bryts efter så pass kort uppgång som den vi nu sett, men kombinationen med misslyckade genombrottsförsök och små volymer när motståndsnivån 925-930 har attackerats gör att tyngden i vågskålarna börjar väga jämnt. Gårdagens uppgång i kombination med med den extremt låga volymen ser jag som en tilltagande pessimism hos investerarna. Som vi ser på markeringarna i diagrammet är gummisnodden hårt spänd i kombination med en röd candlestick där köparna tagit över (lång svans) och testet av golvet i den korta stigande kanalen. Detta innebär i de flesta fall några dagars rekyl, vilket vi fick se redan igår. Jag tror på någon eller några dagars uppgång för att testa av i första hand 890-nivån. Det krävs tilltagande volymer och momentum för att den negativa MACD:n skall dras uppåt och ge förutsättningar för nya uppgångar. Passeras 890 med skaplig volym tror jag att det inom kort kan ske ett nytt test av 925-930. Skulle däremot 860 passeras som var fredagens lägsta notering tror jag säljarna tar över.
Det är relativt lugnt på rapportfronten, den officiella rapportsäsongen börjar imorgon då Alcoa är först ut med Q3-rapporten.
På morgonen har den australienska riksbanken höjt styrräntan med 0,25 procent till 3,25 procent.
Från Storbritannien kommer det statistik över industriproduktionen i augusti kl 10.30.
Efter USA-börsens stängning presenterar Washington Post konsumentförtroende, men denna siffra är inte av så stor vikt.
USA-börserna steg efter gårdagens ISM-statistik som endast var marginellt bättre än förväntningarna. Indexet för september uppgick till 50,9 mot förväntade 50,0. Det fick investerarna att gå igång (men inte av så stor betydelse då volymen var låg). Banksektorn drog ordentligt och fick börserna att stiga nästan hela handelssessionen. När börserna stängde hade S&P 500 ökat med 1,5 procent till 1040, DJIA steg 1,2 procent och Nasdaqs index ökade med 1,0 procent.
Storbritanniens regering föreslår att lönen fryses för statsanställda. Den tyska klädhandeln föll under förra veckan med 12 procent. Trots detta steg HM-aktien med 1,3 procent till 386,50 kronor.
I Asien är det mestadels svagt uppåt, förutom Japan som backade i inledningen efter ett uttalande av Japans finansminister Horisha Fuji att ekonomin inte är redo att dra tillbaks de ekonomiska stimulanserna. Risken för att sysselsättningen och inkomsterna försämras är alldeles för uppenbar. De flesta asiatiska börserna stiger med draghjälp av de nya ISM-siffrorna som får bolag med stor exponering mot USA stiger. Kina håller fortsatt stängt. Taiwan går fortsatt starkt med en uppgång på 1,4 procent.
De amerikanska börserna fortsatte uppåt efter att Stockholmsbörsen stängt, men i Asien är det lugnt nu på morgonen med små rörelser. Uppgången i USA efter Stockholmsbörsens stängning uppgick till ungefär 0,5 procent.
Bland de ledande indikatorerna kl 08.00 ser vi att uppgångarna i USA under gårdagen fortsätter på de flesta asiatiska börserna. Kronan stärks på morgonen mot både dollar och euron. Oljepriset ligger på oförändrad nivå. Det är små förändringar bland metallpriserna.
Läs även: Asienbörsen stiger (AFV). Nätfiskare lade ut hotmailkonton (SvD). Pensionsflyttare gör dåliga val (SvD). Bankerna rasar på börsen (SvD). Dessa banker är sämst i klassen (SvD). Lång väg till förtroende (SvD). Realistisk oljeprognos från Merrill Lynch (Cornucopia?). Regeringen backar upp Saab-lånet (DagensPS DN VA). Detta eldade på Wall Street (DagensPS AFV). Gardell hade hellre suttit på kontoret (DagensPS DN). Börsjättarna väljer svenskt och manligt (DN). Dollardominans skall brytas (AFV). Analytikernas miss om räntan i Australien (AFV). Storbank tar in 50 miljarder (AFV). Spanien eller Lettland? Vem startar nästa finansiella röra? (Flute-Tankar)